Öresund

Med de nyinförda gränskontrollerna kan jag inte låta bli att reflektera över sundets betydelse för regionen. Banden mellan Skåne och Själland har alltid varit starka och Öresund har varit den förenande länken.

På 1600-talet var sjövägen mellan länderna tryggare än landsvägen norrut genom gränstrakterna mot Småland. Det var därför naturligt att Skåne var en del av Danmark. Vid freden i Roskilde 1658 blev Skåne ett svenskt landskap. Därmed blev också mina skånska anor svenska. På min mormors sida hittar jag till exempel Anders och Bengta - min mormors mormors farfars farfars föräldrar - som föddes som danskar i Skåne men dog som svenskar fortfarande bosatta i Skåne.

Fram till mitten av 1800-talet var sjövägen över Öresund mer tillgänglig från Skåne än landvägen norrut via Småland. Det var inte förrän 1864 då Södra stambanan invigdes, som det fanns en säker och relativt lättillgänglig väg norrut. För befolkningen i Skåne var sambanden med Själland starkare än dem med Stockholm ända fram till slutet av 1800-talet. Gemensam arbetsmarknad för Öresundsregionen är inte heller något nytt.

Min gammelmorfar Nils Jeppsson - bonddräng från Genarp - flyttade 1888 till Köpenhamn. Han bodde och arbetade på Själland i nästan fem år. Därefter återvände han till Genarp och blev arrendator på Lilla Glamberga. För honom var huvudstaden inte Stockholm utan Köpenhamn, och norr om Skåne hade han aldrig varit.

Min pappa arbetade på Öresundsbolaget som trafikerade sundet med båtarna S/S Malmö och S/S Öresund när jag föddes. Det var kort efter kriget och det krävdes pass för resa mellan Sverige och Danmark. När jag skulle resa till Danmark fick jag följa med på pappas pass med ett åldersbetyg som stämplades på baksidan vid passkontrollen.

I början av 1950-talet infördes passfrihet mellan de nordiska länderna. Nu sextio år senare är gränskontrollerna tillbaka.

Tillbaka till första sidan
Senast uppdaterad: 2015-12-29 av Karin Selldin ©